Informatie voor patiënten

Onze bedrijfsarts Marco Straatman heeft de leiding over het onderzoek naar de functionele mogelijkheden in het CVS/ME Medisch Centrum. U bezoekt ons gemiddeld 3 keer. Het onderzoek neemt in totaal een kleine 6 uur in beslag, verdeeld over meerdere dagen. Na afloop ontvangt u een gedetailleerd verslag van onze objectieve metingen.

Voor meer informatie over wat u bij ons kan verwachten, lees onderstaande informatie.

Vragen?

Verdere informatie over onze werkwijze en research vindt u hier:

AANMELDING

CVS/ME gaat gepaard met fysieke en vaak cognitieve beperkingen. Dit heeft gevolgen voor de arbeidsbelastbaarheid. Met onze testen zijn wij in staat om de fysieke belastbaarheid objectief te meten.

U kunt contact met ons opnemen voor een afspraak bij Marco Straatman, bedrijfsarts. Het spreekuur is op woensdag.

KOSTEN

Wij berekenen de kosten van het gehele onderzoek en de verslaglegging.

Er worden geen extra kosten in rekening gebracht.

De kosten voor het gehele onderzoek en de verslaglegging bedragen €800,-

Betaling in termijnen is bespreekbaar.

Heeft u het onderzoek bij ons al doorlopen en wenst u een consult bij Marco Straatman, dan zijn de kosten €150,-

1e BEZOEK

Veel CVS patiënten klagen over hun concentratie. Daarom is het vaak verstandig om iemand mee te nemen want u krijgt veel informatie. Een geluidsopname maken is ook prima. U bent tijdens het eerste bezoek ongeveer 3 uur bij ons. U kunt tevoren meestal wel even rusten op een bank.

Wij controleren uw gegevens en identiteitsbewijs.

Bij het eerste bezoek gaan we samen op zoek naar het probleem achter de moeheid. Wij beschouwen moeheid als een nuttig signaal dat de hersenen maken omdat er wat aan de hand is. De gevolgen voor de fysieke belastbaarheid worden met u samen in kaart gebracht in een gesprek van ongeveer 45 minuten.

Na het consult volgen testen die concentratie en reactiesnelheid meten.

Deze testen duren ruim 10 minuten. Het is geen neuropsychologisch onderzoek, maar zij geven informatie over het functioneren van de hersenen bij CVS/ME.

Aan de hand van de uitslag van de neuropsycholgische testen spreken wij met u af of u testen gaat doen op onze rijsimulator, als een rijbewijs heeft. Deze test laat zien wat de betekenis van uw eventuele reactieprobleem is bij verkeersdeelname en werk.

Dan volgt een hartfilmpje (ECG) en de inspanningstest.

Inspanningstest
Als u een afspraak gemaakt heeft voor een inspanningstest stellen we het op prijs dat u ruim op tijd aanwezig bent. De test zal 30 tot 60 minuten duren. Voor een betrouwbare test is het belangrijk dat u zich houdt aan de volgende adviezen: Zorg ervoor dat u uitgerust bent. Als u wilt sporten op de dag voor de test, doet u dan een lichte tot matige inspanning van korte duur. U kunt u beter niet inspannen in de 12 uur voor de test. U kunt beter niet teveel eten in de 3 – 4 uur voor de test. Een lichte maaltijd, zoals fruit, sap of ongezoet granenontbijt is wel verstandig om uw bloedsuiker op peil te houden. Alcohol, koffie en tabak binnen 12 uur verstoren de test. Zorg ervoor dat u niet uitgedroogd bent. Drink voldoende water. U krijgt kort voor de test nog extra water te drinken. Wij vragen u ruim zittende kleding, zoals sportkleding of een jogging pak en sportschoenen te dragen tijdens de test. Voor vragen en opmerkingen m.b.t. medicijngebruik voor de test graag contact met ons opnemen.

Wat meten we?
We meten in feite indirect de energieproductie in de spiercellen van de benen. Sommige mensen denken dat u ’s nachts een accu oplaadt die in de loop van de dag leegloopt. Dat is niet zo, u heeft een voorraad energie voor heel korte tijd en de energie moet voortdurend worden gemaakt. Dat gebeurt in de energiefabriekjes, de mitochondriën, die in vrijwel alle cellen aanwezig zijn. Daar worden uit zuurstof, koolhydraten, vetzuren, eiwitten en hulpstoffen energiemoleculen gemaakt. De grondstoffen moeten voortdurend worden aangevoerd en bij toenemende energieproductie is er meer nodig. Daarom gaat u sneller en dieper ademen en gaat het hart sneller en krachtiger pompen.

De test
De test begint met een meting van de longfunctie. Daarna volgt de ergospirometrie test volgens een vast protocol: eerst een rustmeting van 3 minuten, dan een meting van 3 minuten tijdens onbelast fietsen. Daarna wordt de weerstand verhoogd tot het niet meer lukt. U bepaalt zelf wanneer dat is. Daarna volgt 3 minuten cooling down.
Tijdens de test wordt de zuurstofopname, de koolzuurproductie de hartslag, bloeddruk en het slagvolume voortdurend gemeten.

Het resultaat
U hoort direct na de test een eerste indruk, maar het uitrekenen kost tijd. Deze meting is belangrijk want het geeft een objectieve, gevalideerde en overal geaccepteerde maat voor lichamelijke beperking. In de cardiologie en bij longziekten kan men rechtstreeks gevolgen trekken uit deze meting. Bij hartfalen is het een belangrijke indicatie voor transplantatie en de arbeidsbelastbaarheid wordt er direct uit afgeleid.

2e BEZOEK

Het 2e bezoek duurt in totaal 2 uur. De neuropsychologische- en inspanningstesten van het 1e bezoek worden herhaald. Zij geven informatie over het functioneren van de hersenen bij CVS/ME.

De neuropsychologische testen van het 1e bezoek worden herhaald. Zij geven informatie over het functioneren van de hersenen bij CVS/ME.

Een eventuele vertraging van de reactie bij de neuropsycholgische testen heeft gevolgen voor de verkeersdeelname. Wij onderzoeken dat met de rijsimulatie test, als dit bij het 1e bezoek met u is afgesproken.

Tweede inspanningstest
De inspanningstest van het 1e bezoek wordt herhaald.

3e BEZOEK

Het 3e bezoek duurt in totaal 30 minuten. In het consult worden de resultaten van het onderzoek met u besproken aan de hand van de verslaglegging. U kunt over het verslag zoveel uitleg krijgen als u wilt, telefonisch of tijdens een bezoek.

Bespreking van het onderzoek met Marco Straatman, bedrijfsarts
De metingen van de inspanningscapaciteit en de cognitieve functies geven een objectief beeld van uw mogelijkheden en beperkingen. Dit is niet hetzelfde als arbeidsbelastbaarheid. Samen met Marco Straatman, bedrijfsarts, bespreekt u de gevolgen voor de arbeidsbelastbaarheid. Dit verslag kunt gebruiken bij uw bezoek aan bedrijfsartsen en verzekeringsartsen. Marco Straatman begeleidt het proces en is zo nodig aanwezig bij hoorzittingen en rechtszaken.